Barion Pixel
Fotó: Aroma Lab

Az illatokról rengeteg információt tudsz önállóan is gyűjteni, ha körbenézünk az interneten, csak tudni kell melyik a megbízható forrás, ami támpotot ad a tudásunk bővítésében. Néha érdemes egy szakembertől tanácsot kérni a sikeres önfejleztés érdekében.

Mándics Anna, parfümőr

Ebben a bevezetőben némi betekintést fogunk kapni miből származnak az illatösszetevők.  Minket is magával tud ragadni egy kellemes illat pár órára, vagy egy fél életen át. Hogyan is lehetnek a parfüm összetevők ennyire lenyűgözőek? Képzeljük el, ha egy focipályát szeretnénk virágokkal borítani 700 kg jázmin sziromra lenne szükség, ami körülbelül 1 kg jázmin abszolútum kivonat előállításához lenne elegendő! Szóval, mielőtt elmélyednénk az alkotás gyönyöreiben, nem baj, ha megmutatjuk miből állnak össze az illatok.

Fotó: Aroma Lab

Örök kérdés: Minek a szintetikus illat a parfümbe?

Az illatokat aszerint tudjuk kategorizálni egyrészt, hogy az aromás komponens miből készül – pl. növényekből, állati szekrétumból, vagy szintetizálva lehetséges előállítani. Az utóbbiakat nagy kategóriába soroljuk, ezek a szintetikus molekulák.

  •  A virág illatok közül- pl. a rózsa, jázmin, mimóza, ezek lepárlás során kinyert illóolajok és extraktumok. Több nemes virágot közülük a világ leghíresebb parfümjeihez, pl. a CHANEL 5 titkos receptúrájához is felhasználnak. Az esszenciális olajok gazdagsága és a parfümőr művészi kvalitása együtt tükrözi egy-egy illat sajátos eleganciáját. Az abszolútumok általában drágább illatszer alapanyagnak számítanak, mivel olyan nyers terméket kapunk a feldolgozás során, amit hőkezelés nélkül állítanak elő, és ezáltal teljesen más az illatuk is. Kifejezetten a törékeny virágillatok pl. írisz, tubarozsa kívánják meg a különleges gondoskodást, mert csak így lehet kinyerni az illékony molekluákat ezekből a növényekből.
  • A citrusok lennének a parfüm allegrója, ha az illatok tempóját le lehetne tapogatni. Lehet-e egyáltalán citrusok nélkül elképzelni az illat alkotást? A szintén növényi eredetű citrusok közül a sárga citrom, bergamott, grapefruit, lime, yuzu, -hogy néhányat említsünk-, törékenyek, és elillannak az illat kifújásától viszonlag hamar. Feldolgozásukhoz egyetlen szem gyülölcsöt sem párolnak le, hiszen egyáltalán nem maradna az aromás termékben illatanyag. Egész pontosan nem a levéből nyerik az aromákat, hanem a citrusok héjából, amit hidegen sajtolnak.  A hidegen sajtolt (cold pressed) esszenciális olajat kivonják, a végterméket csakis hűtőben szabad tárolni, hogy megőrizzék az illatukat. TIPP: ha van otthon parfümünk, amiről tudjuk, hogy citrus olajok vannak benne, feltétlenül tároljuk a hűtőben, így tovább tartósíthatjuk az illatot.
  • A modern technológiának köszönhetően, a frakcionális lepárlással a természetből azt tudjuk előállítani, amit szeretnénk, ellentétben a hagyományos vízgőz lepárlással limitált számú termék kapható, az esszenciális olaj, és a vízgőz maradék, hydrosol. A frakcionált lepárlással nagyon pontosan ki tudjuk értékelni, hogy milyen kompozíciójú molekulákat találunk egy bizonyos növényben, egy adott szezonban, ezért a frakcionális lepárlás csillagászati magasságokba repítette a parfüm gyártást. Ma már előállíthatók olyan aromakompozíciók, amik nem tartalmaznak minden molekulát, hanem csak bizonyosakat, és ezáltal teljesen más az illatuk is. pl. (Patchouly rectified Ceur, Vetyveryl acetate natural). Hasonlóan precíz előállítást a szőlőtermesztés kultúrában képzelhetünk el, végül is van hasonlóság a kettő között. A parfüm összetevőknél a cél az, hogy tudjuk mitől előnyösebb egyik illat molekula tulajdonsága a másikénál. Élvezetes munka a parfümőröknek, akik csak ezzel a kísérletezéssel foglalkoznak. Minden gyártás helyben történik, hiszen a lepárlóüzemek mellett helyezkednek el a földek, így nem kell az idővel versenyezni, közvetlenül a betakarítás után fel lehet dolgozni az alapanyagot.
Fotó: Aroma Lab

De térjünk az izgalmas részhez a szintetikus alapanyagok miért is tudhatnak „többet”, mint a hosszú eljárások során készült esszenciális olajok? Tulajdonképpen a szerves kémia segítségével ma olyan illat aromákat gyártanak, amik nemcsak, hogy hasonlítanak pl. az eper illatára, hanem valóban jobb illatuk van, mint az ‘eredeti’ gyümölcsnek. Be kell lássuk a természetből a gyümölcs illatokat nem tudjuk természetes úton előállítani, mert nincs hozzá megfelelő nyersanyag, amit fel tudnának dolgozni. Ennek okán is fejlődött olyan nagyra a szintetikus alapanyagok gyártása a parfüm iparban. Amíg egy esszenciális olajban több száz azonosítható parfüm molekulát ismerünk, addig a szintetikus alapanyag csupán egy molekula, ezért az illat mindig ugyanolyan, az esszenciális olajokhoz képest nem olyan „gazdag”, viszont meg van a funkciója, amit a parfümőrök örömmel fel tudnak használni az illat komponálása során.

Hogyan kombináljuk a szintetikus molekulákat az esszenciális olajokkal?

Például arra használom a szintetikus molekulákat, hogy rekonstruáljam több molekulából a gránátalma illatot. Ötvözöm a szintetikus alapanyagot, azzal amit a természet már tökéletesre alkotott – esszenciális olajokkal. A végeredmény egy illat, amiről nem gondolnánk, hogy olyan, mint a frissen préselt gránátalma cseppjei.

Mándics Anna, parfümőr
Fotó: Aroma Lab

Amit ma már tilos

A szintetikus molekulák ökonómiai és etikai szempontból is tökéletesen módon helyettesítik -a régi parfümökben még beazonosítható-, állati szekrétumból származó aromákat, pl. Civettone (Firmenich). A Castoreum, erőteljesen animális, vaniliás illat, amit régen az állat (Vicerra Civetta) kártevéséből nyerték ki, ma már csak a fekete piacon kapható. Sőt, a nagy parfüm házak fejlesztései évről évre mutatják azt a tendenciát, hogy megújuló energia felhasználásával a fenntarthatóbb parfüméria az elsődleges cél. Bármilyen meglepő nemcsak a legnagyszerűbb parfümőrök versenyeznek parfüm házak között, hanem maguk a vegyészek is. A mai elveknek megfelelően változik az igény, ma már környezettudatosságnak is megfelelnek a saját fejlesztéseik.

  • https://www.iff.com/portfolio/markets/perfumery/solutions