Barion Pixel

A borókabogyó- ami nem is bogyó (Rebényi Anna írása)

A borókabogyó az egyetlen fűszerfajta, ami tűlevelű növényről származik. Jellegzetes, fekete termése, tulajdonképpen nem is bogyó, hanem kerek formájú toboz.

Fűszerként és gyógynövényként való felhasználása messzire nyúlik vissza a történelemben. Egyiptomban még Tutankhamon sírjában is találtak belőle! A görögök az atléták teljesítményének fokozásához használták, a rómaiak pedig a fekete bors olcsóbb változataként fűszereztek vele. A 15-16. század herbalistái a pestis ellen használták és általában fontos szerepet játszott a fertőző betegségek gyógyításában. A francia kórházakban boróka és rozmaring ágakat égettek, hogy a levegőt megtisztítsák, a Balkánon pedig egyenesen csodaszernek tartották.

Nade milyen illata is van a borókabogyónak? Fás, balzsamos, enyhén fanyar, citrusos fenyőillat. Szagoljunk csak bele egy aromás ginbe.

Juniperus communis photo: https://pixabay.com/users/penelope883-25973697/

A parfümériában népszerű , hogy élettel teli, élénkítő illatokat készítsenek, ami napközben és estére is tökéletes választás. A borókabogyó illata kiegyensúlyozó tulajdonságokkal rendelkezik, harmonikus sok más illatprofillal, pl. a klasszikus chypre, vagy heszperidikus illatokban. Gyakran használják a nehezebb vagy gyantás illatokhoz, hogy egy csipetnyi fényességet csempésszenek hozzájuk. Felemelő tulajdonsága miatt a borókabogyó energetizálja és élénkíti viselőjét, igazi uniszex illat, ami ideális szélesebb közönség számára tervezett parfümökhöz.

Sokoldalúsága miatt használható fejillatként egy kezdő frissességlöketként, szívillatként a sokrétűség fokozásához, vagy alapillatként hosszan elhúzódó, földelő hatása miatt.

Ha szeretnétek találkozni ezzel a vitális illattal, gyertek el az április 19-i ginkóstoló és parfümkészítő workshopra, a gintasting.hu szervezésében.

MEGNÉZEM A PROGRAMOT