Barion Pixel

Mándics Anna írása

A levendula illóolajok minőségét a termesztett fajták illat komponensei alapján értékelik. A levendula esszenciális olaj illatát a talajviszonyok és az egyes területek mikro klímája is befolyásolta. A „Levendula Angustifolia” a leghíresebb parfüm illóolaj a levendula fajok közül. 1790- től, kezdetét vette az angustifolia pontos földrajzi helyének meghatározása, mivel e nemes parfüm olaj itt-ott az út mentén nő, teljesen vadon. Egy másik levendula faj, az „Aspica” testvér fajok, mégis sokban különbözőek. A levendula „Aspica” a tenger szinttől 500-600 méteres magasságig nő. Az Angustifolia-nál erőteljesebb, virágaiban kevésbé attraktív, csomóiban kevésbé szabályos, és később van a virágzása is. A Levendula Angustifolia vad mezőkön él meg a legjobban, a tengerszint felett 700 méter magasságban terem, de elérheti az 1400 métert is. A szárai egyesével nőnek, a nem elágazók, és a virágok is kékek nem pedig lilák.

Lavandula Angustifolia

Fotó: Google, Lavender Angustifolia

Provence-on kívüli még a leghíresebb levendula faj az angol levendula, amely főleg Mitcham-ból származik. Az illata nem hasonlítható össze a francia levendulával, de a parfüm illóolajok között ugyanazt a minőséget képviseli, mint a francia. Egyébként, még a levendula előkészítését is szakszerűen végezték a hagyományos a régi lepárló üzemekben: csizmákba  csoportosítva kiszárították a levendulát mielőtt lepárolták volna, hogy az olaj esszenciájának minősége jobb legyen. Ma már ezeknek a részmunkának az akkurátus metódusát itthon és külföldön is bérlepárlók, és magán lepárlók végzik.

A levendula szezon elkezdődött, ezért ithhon nagy üzemben dolgoznak a hazai termesztők. Több magán levendula földet telepítettek már itthon. Főleg családi vállalkozások nőtték ki magukat helyi gazdálkodókká, akik saját maguknak párolják le az olajat, mert alkalmasnak találják az itthoni talajt a termesztésre. Sőt, aki bio levendulát szeretne termeszteni, arra is van lehetőség itthon.

Fotó: aromalab.hu

Természetesen nem mindenki fog ezért egy földet venni, és egész évben gondozni, mert ez nehezen fenntartható vállalkozás, de aki vágyik a természetbe, és magáénak érzi a provance-i életérzést, annak el kell menni a városból és mezitláb sétálgatni egy levendulásban. Legyünk őszinték, itthon nehezebb találni olyan lepárlót, ahol a minőség párosul a levendula szerelemmel, mert itthon kevés olyan lepárló található, ahol minden munkafolyamat egy helyen történik, és a gazdák kezéből kikerül a lepárlás, ami kulcsfontosságú része a minőségi esszenciális olajok előállításához. Remélem ez a bővülő mezőgazdasági ág a jövőben is remekelni fog, és a termesztők között hamarosan kialakul egy versenyszféra: kinek jobb az idei levendulája. Hajrá őstermelők!

A Duna mentén létezik egy kisebb levendulás, a mesebeli Smaragdfarm, ahol a levendula szüretelése egész júniusban zajlik, és mindenkinek lehetősége van szedni egy-egy csokor levendulát. Mivel mi szeretünk kollaborálni, tavaly a Kálnoki Levendulafesztiválon vettünk részt, mindenkinek sikerült saját parfümöt készíteni, amit a gyerekek is nagyon élveztek. Innen jött az ötlet, hogy idén mi folytatnánk ezt a hagyományt, júniusban külső helyszínen lesznek parfüm workshop-ok.

Június 25. vasárnap, Daruszentmiklós! Mindenkit várunk sok szeretettel!

Részletekért kattints az eseményre

Programajánló / Facebook esemény

https://www.facebook.com/smaragdfarm/posts/pfbid0WTmE95viYELnBmKwUb9vee6j1xwr5ZogXJ9GTBdBEqaDnHV7vym5LYafidZfxHRtl:

Fotó: Anastasiya Lobanovskaya: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/tajkep-kez-mezo-nyar-792727/